Telefoniczna
Informacja Pacjenta:
800 190 590
  • Facebook Logo
  • Youtube Logo
  • Twitter Logo
  • Język Migowy dłonie Logo
  • Biuletyn Informacji Publicznej Podlaskiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ

Aktualności Oddziału

Aktualności Oddziału

Podlaskie Święto Sera w Wasilkowie

10.06.2024

To pierwsze takie wydarzenie w naszym regionie. Odbyło się w miniony weekend (8- 9 czerwca 2024 r.) w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej. Podlaski Oddział Wojewódzki NFZ przedstawił ofertę zdrowych diet skierowanych do całej rodziny.

Świadome odżywianie wpływa na jakość naszego życia, zdrowie i samopoczucie. Polega na wyborze dobrych, odżywczych produktów, które wspierają nasz organizm. Prawidłowe odżywianie to jeden z elementów dbania o zdrowy tryb życia nas samych, jak i naszych bliskich. Ważne jest indywidualne dopasowanie diety, powinniśmy wiedzieć jakie produkty mogą nam szkodzić, a co będzie miało korzystny wpływ na nasze zdrowie. Dbajmy o siebie także w tej sferze naszego życia. Profilaktyka wielu chorób opiera się właśnie na zdrowym odżywianiu – powiedziała dyrektor Podlaskiego Oddziału NFZ Anna Rzemek, zapraszając do skorzystania z oferty stoiska profilaktycznego.

Konsultantki ds. profilaktyki i promocji zdrowia z Podlaskiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ pomogły wybrać bezpłatny plan żywieniowy z portalu DietyNFZ. Na tym nie poprzestaliśmy –  wszystkim zainteresowanym uczestnikom wydarzenia nasze konsultantki  wykonały analizę składu ciała, określiły wiek metaboliczny organizmu oraz BMI. Wymienione pomiary pozwalają m.in. kontrolować wagę, ilości tkanki tłuszczowej i mięśniowej oraz nawodnienie organizmu. Wskaźnik masy (BMI, body mass index) pozwala określić, czy mamy prawidłową masę ciała, nadwagę czy otyłość. Analizę składu ciała wraz z konsultacją pomiarów wykonało podczas wydarzenia ok. 140 osób, natomiast z porad edukacyjnych dotyczących korzystania z planów żywieniowych DietyNFZ skorzystało blisko 300 osób.

Jedną z atrakcji wydarzenia był pokaz gotowania na żywo mistrza kuchni Karola Okrasy.

Fot. Województwo Podlaskie

Lokalne, rzemieślnicze produkty urozmaicą odżywczy posiłek.

Podczas Święta Sera można było poznać lokalnych serowarów, którzy z mleka pochodzącego z własnego gospodarstwa, ręcznie wyrabiają sery krowie, owcze lub kozie. Spróbować wielu serów z Tykocina, m.in.: podpuszczkowych, kwasowo-podpuszczkowych, kulki serowe oraz sery na słodko.

Producenci sera z całego regionu, a także wielu części Polski, zaprezentowali swoje wyroby: sery pleśniowe, twarogowe, podpuszczkowe i oscypki. Wśród nich nie mogło zabraknąć lokalnego produktu – sera korycińskiego. Podlaskie Święto Sera w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej w Wasilkowie odwiedziło kilkanaście tysięcy osób.

Fot. Województwo Podlaskie

Lokalne, rzemieślnicze produkty, często wykonywane tradycyjnymi metodami, mają proste składy, nie zawierające barwników i szkodliwych konserwantów. Wraz z sezonowymi owocami i warzywami powinny stanowić element każdej diety. To bowiem sposób, by było i smacznie, i zdrowo –a tylko taką dietę trwale wprowadzimy do swojego życia.

Narodowy Fundusz Zdrowia pomaga dobrać najodpowiedniejszy plan żywieniowy. Wystarczy założyć konto na bezpłatnym portalu diety.nfz.gov.pl, by wybierać spośród wielu jadłospisów m.in.: wege, nadwaga i otyłość, cukrzyca, depresja, zaparcia, senior, nadciśnienie, rodzina, PCOS, celiakia, nadczynność tarczycy, osteoporoza.

Ponadto portal oferuje rożne ebooki np. z przepisami sezonowymi „Kuchenne inspiracje. LATO” oraz porady dotyczące zdrowego odżywiania się np. „Naucz dziecko jeść różnorodnie”.

Źródło: Zespół Komunikacji Społecznej i Promocji